Pagina's

vrijdag 19 april 2013

Robe a la française

Een project dat ik altijd al heb willen maken is een robe a la française (ook wel 'sack-back' gown genoemd). Dit type jurk werd hoofzakelijk gedragen in de laatste helft van de achttiende eeuw. Kenmerkend voor de françaisestijl is dat de voorkant nauw aansluit, terwijl de achterkant los in diepe plooien hangt (soms ook wel 'Watteau-plooien' genoemd, naar de schilderijen van Jean-Antoine Watteau).
De voorkant van een robe a la française is open waardoor de petticoat zichtbaar wordt. De jurk wordt gesloten met een 'stomacher' (maagflap), die vaak rijkelijk was gedecoreerd. 

Hieronder een voorbeeld van mijn droomjurk:
Robe à la Française ca. 1765
Deze robe a la française maakt deel uit van de collectie van het Kostuuminstituut van het Metropolitan Museum of Art in New York.

Een aantal uitvergrootte details:
De mouwen van een robe a la française kwamen tot de elleboog en waren vaak afgezet met geschulpte, gerimpelde stof.
Robe à l’Anglaise, 1770–1775
Ook deze jurk behoort tot de collectie van het Kostuuminstituut van het Metropolitan Museum.

Deze jurk zal waaschijnlijk een meerjarenproject worden. Wat ik tot nu af heb zijn de chemise (de onderjurk), paniers (de 'mandjes' die voor de in de achttiende eeuw zo geliefde brede heupen zorgen), en de zakken. De volgende stap is het korset (de 'stays'), en dan maar eens op zoek naar de juiste stof...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw bericht!